امروز که این مقاله را مطالعه میکنید حدود دو ماه از آغاز سال جدید گذشته است. بعد از یک تعطیلات طولانی، کموبیش به روال عادی زندگی و کار برگشتهایم و از حال و هوای روزهای تعطیل خارجشدهایم. در این روزها باید یک برنامهریزی عالی برای ادامه سال داشته باشیم. البته این برنامه میتواند بهصورت کوتاهمدت ماهانه، میانمدت سهماهه و بلندمدت سالانه تقسیمبندی شود و برای همه آنها برنامهریزی خوبی داشته باشیم.
جزئیات در برنامهریزی کوتاهمدت بیشتر است و در برنامهریزی میانمدت اهداف اولویتدار مشخص میشوند و در برنامهریزی بلندمدت اهداف اصلی و دورنما و چشمانداز کلی ما در نظر گرفته میشود.
در این مقاله هرکدام از این قسمتها را به تفکیک بررسی میکنیم و مثالی برای آن خواهیم زد. پس با ما همراه باشید.
در این مدل برنامهریزی سعی میکنیم که از روش مهندسی معکوس استفاده کنیم بهطوریکه از کل به جزء حرکت میکنیم و ابتدا اهداف بزرگ و بلندمدت خود را مشخص میکنیم و سپس هرکدام از این اهداف را با جزئیات شفاف، مشخص میکنیم و به این صورت با انجام هرکدام از این جزئیات یک گام به هدف بزرگ و مهمی که داریم نزدیکتر میشویم.
دانستن این مهارت و این نوع برنامهریزی به ما کمک میکند که همیشه دورنمایی از اهداف را داشته باشیم درعینحالی که اقدامات کوچکی در برنامه را انجام میدهیم و میدانیم به کجا میخواهیم برسیم و هدفمان مشخص است.
با برداشتن قدمهای کوچک و آسانتر و با جزئیات زیاد و شفاف، بهراحتی قدمبهقدم جلو میرویم و بدون اینکه سختی حس کنیم به اهداف اصلی نزدیکتر میشویم.
در این روش برنامهریزی ابتدا یک هدف را مشخص میکنیم. در اینجا برای درک بهتر از یک مثال استفاده میکنیم.
فرض میکنیم هدف ما راهاندازی یک سایت آموزشی است. ابتدا مشخص میکنیم که در چه تاریخی میخواهیم به این هدف برسیم مثلاً تا آخر امسال قصد داریم این سایت را راهاندازی کنیم.
پس هدف اصلی و بلندمدت ما مشخص شد؛ اما الآن باید مشخص کنیم برای رسیدن به این هدف چه اهداف میانمدتی داریم. مثلاً لازم است در دوره آموزشی خاصی شرکت کنیم؟ کسی را استخدام کنیم؟ محتوایی تولید کنیم و …
در برگه برنامهریزی میانمدت هرکدام از فعالیتهای بالا با تاریخ انجام مشخص میکنیم و سپس هرکدام را به جزئیات بیشتری تقسیم میکنیم. مثلاً برای تولید محتوا لازم است ما هفتهای یک مقاله برای سایت داشته باشیم، پس تاریخ هرکدام از این مقالات را مشخص میکنیم و سپس جزئیات اجرایی آن را نیز مشخص میکنیم. مثلاً نوشتن هرکدام از این مقالات چه مقدار مطالعه لازم دارد، چه تحقیقاتی را باید انجام دهیم، زمان تایپ هرکدام از اینها کِی هست و …
بعدازآن، تمام این جزئیات را در برگه برنامهریزی کوتاهمدت وارد میکنیم و جلوی هرکدام تاریخ و زمان انجام آنها را مینویسیم. اینجوری ما یک هدف بزرگ و سخت را به جزئیات کوچک، راحت و قابلاجرا تقسیم کردهایم و با انجام هر یک از این جزئیات، به هدف اصلی نزدیک میشویم و درزمانی که مشخص کرده بودیم، (که در این مثال پایان سال بود)، جشن انجام کارها، رسیدن به هدف و موفقیت را میگیریم.