در این سالها که بهعنوان مربی زندگی فعالیت میکنم، همیشه با مراجعینم از اهمیت برنامهریزی صحبت کردم و بارها در طول مسیر موفقیتی که در کنارشان هستم، تأکید میکنم که حتماً باید برنامهریزی برای رسیدن به اهداف داشته باشند و این برنامه باید بهصورت مکتوب باشد و به بازههای زمانی کوتاهمدت، میانمدت و درازمدت تقسیمبندی شود.
اما اخیراً به یک نکته ظریف در برنامهریزی شاگردانم رسیدم.
اغلب آنها بهخوبی با مفهوم برنامهریزی و ضرورت آن و همچنین اصول یک برنامه موفق آشنا هستند و این کار را بهخوبی انجام میدهند و برنامه خوبی را همراه باهم برای آنها ترسیم میکنیم ولی عدهای از آنها باوجود اینکه یک برنامه عالی دارند اما مدتی است که از برنامه خود عقبافتادهاند و کارهایشان طبق برنامه پیش نمیرود برای همین مجبور هستند که یا برنامه را تغییر دهند یا فشار کار در هرروز را بیشتر کنند تا بتوانند به روزهای پیش بینی شده در برنامه برسند و تعدادی از آنها هم که کلاً از برنامه فاصله گرفتهاند و به دنبال برنامهریزی جدیدی هستند.
مدتی این موضوع فکر من رو مشغول کرده بود تا اینکه با زیر نظر گرفتن رفتار این گروه از مراجعین، متوجه نکته ریزی شدم. زمانی که این افراد برنامهریزی را انجام میدهند و آن برنامه را میآورند تا به کمک هم قابل اجرایش کنیم و بهقولمعروف چکش کاریش نماییم، بعد از اصلاحات، در ناخودآگاه آنها حس رضایتی برابر با انجام کار شکل میگیرد گویی اینکه کار برنامهریزیشده را انجام دادهاند درصورتیکه فقط آن را مکتوب کردهاند و فقط برای انجام آن کار برنامهای نوشتهاند. این حس رضایت باعث میشود که دیگر ذوق و میلی برای انجام کار باقی نماند. مقدار این حس رضایت برابر با لحظه ای است که کار انجام شده است و این اتفاق کاملاً بهطور ناخودآگاه برای این افراد روی میدهد.
برای همین به این عزیزان چند راهکار سریع و کارآمد ارائه کردم تا رفته رفته بتوانند این مشکل را حل کنند؛
یک – در هر برنامه ستونی اضافه کردم تا نتیجه آن فعالیت اعم از اینکه انجام شده، انجام نشده یا موکول به زمان دیگری شده است را علامت بزنیم.
دو – ستونی با عنوان فعالیت جایگزین در برنامه جا گرفته است که در صورتی که برنامه از پیش تعیین شده نیاز به تغییر داشته باشد و یا فعالیتی جدید باید جایگزین فعالیت قبلی شود، شکل و کلیت برنامه طراحی شده از بین نرود و به راحتی بتوان برنامه جدید به آن اضاقه نمود.
سه – زمان گزارش دهی انجام فعالیتهای آنها به من (مربی)، از انجام کامل یک کار به انجام بخش کوچکی از آن فعالیت را تغییر دادم تا اینکه بهمرور با برطرف شدن این مشکل به روال سابق گزارشدهی برگردیم.
چهار – برنامه را باید بهصورت چاپی نیز تهیه شده باشد که بتوان آن را درجایی جلوی چشم خود قرار دهند؛ چون اکثر افراد برنامهها را در لپتاپ و یا موبایلهای خود داشتند. معمولاً دو نسخه چاپی تهیه میکنیم، یکی برای منزل و یکی هم برای محل کار.
با این کارها و طبق آمار و روندی که از فعالیت این افراد به دست آوردیم، به میزان زیادی فاصله اجرا و برنامهریزی کم شده و توانستهاند که خود را بر برنامهای که تهیهشده است منطبق کنند و درست زمانی که کل فرآیند انجام یک فعالیت به اتمام رسیده است، حس رضایت داشته باشند.
خلاصه مطالب مهم گفته شده عبارتند از:
در انتها، نمونه کامل برنامه طراحی شده را می توانید ببینید:
برای دریافت نسخه PDF برنامه کلیک نمایید. دریافت pdf برنامه