تصمیمگیری سریع و صحیح یکی از مهمترین مهارتهای زندگی است. اینکه ما بتوانیم بهترین تصمیم ممکن را در مواقع لزوم بگیریم و مطمئن باشیم تصمیمی که گرفتهایم، برای ما مناسب است.
در ایبوک بالاخره آره یا نه که توسط سایت مسیرموفقیت منتشرشده است بهتفصیل آموزش مهارت تصمیمگیری بیانشده است.
اما در این مقاله میخواهیم به این موضوع بپردازیم که چگونه تصمیمات سریعی داشته باشیم.
یکی از دلایل اینکه تصمیمگیریهای ما به کُندی انجام میشوند و در بعضی مواقع ما دچار فرسایش در تصمیمات خود میشویم و نمیتوانیم بهراحتی و در کوتاهترین زمان ممکن تصمیم خوبی بگیریم، تعداد زیاد گزینههایی است که با آنها مواجه هستیم.
تعداد زیاد گزینههای تصمیمگیری و حق انتخابی که ما در تصمیمات خودداریم ممکن است باعث سردرگمی و تعلل ما در انتخاب بهترین گزینه شود. برای همین مهم است که در ابتدای گرفتن تصمیم، فکری برای گزینههایی متعدد پیش رو کنیم.
برای این کار باید از یک مهارت ویژه استفاده کنیم که در ادامه این مهارت را باهم بررسی میکنیم.
فرض کنیم برای گرفتن یک تصمیم، ما هشت گزینه برای انتخاب داریم. میدانم احتمال اینکه ما در یک نوبت تصمیمگیری هشت گزینه داشته باشیم بسیار کم است، اما این مثال میتواند برای سایر موقعیتهای مشابه نیز کارساز باشد.
در همان لحظه اول که با موضوع تصمیمگیری مواجه میشویم، میتوانیم از بین هشت گزینه موجود یک یا دو گزینه را حذف کنیم. معمولاً این کار بدون اینکه نیاز به فکر کردن زیادی داشته باشیم اتفاق میافتد. حذف این گزینهها توسط ضمیر ناخودآگاه ما انجام میشود و ضمیر ناخودآگاه ما با توجه به احساس ما نسبت به این گزینهها اقدام به حذف آنها کرده است. این احساسات از روی تجارب قبلی ما در همین موقعیت یا موقعیتهای مشابهی که داشتهایم شکلگرفته است. مثلاً در انتخاب غذا در یک رستوران، ما میدانیم که طعم یک نوع غذای خاص (مثلاً غذاهای دریایی) یا غذاهای پُر ادویه را دوست نداریم. پس این گزینهها از انتخاب ما حذف میشوند.
در قدم بعدی، ما دوگزینهای که بسیار از هم دور هستند را باید حذف کنیم. این دو گزینه چون بسیار از هم فاصلهدارند، بسیار متفاوت هم هستند. این تفاوت باعث ایجاد بیشترین چالش را در انتخاب و تصمیمگیری برای ما میشود.
در قدم سوم، یک یا چندگزینهای که بسیار به هم شبیه هستند را حذف میکنیم. این گزینهها به دلیل شباهت بسیار، باعث سختی در انتخاب میشوند. نباید از حذف این گزینههای مشابه نگران باشیم زیرا این نکته را در نظر داشته باشید که چون این گزینهها بسیار به هم شبیه هستند، با حذف تعدادی از آنها و نگهداشتن فقط یکی از آنها ما چیز زیادی از دست نخواهیم داد.
با این سه قدم در شروع تصمیمگیری، ما توانستهایم تعداد زیاد گزینهها را کم کنیم و با این کار سرعت بیشتری در تصمیمگیری خودخواهیم داشت.
همانطور که بیان شد با یادگیری مهارت تصمیمگیری، میتوانیم درنهایت و در قدم آخر، تصمیم صحیحی گرفته و بهترین گزینه ممکن را در زمان کوتاهی انتخاب نماییم.