اجازه بدهید در همین ابتدا، مقاله را با یک جمله بسیار عالی و مهم شروع کنیم، جملهای زیبا از آلبرت انیشتین:
یکی از تعاریف حماقت این است که ما کارهای مشابهی بهدفعات انجام دهیم و انتظار داشته باشیم نتایج متفاوتی از آنها بگیریم.
شاید شما هم این جمله را شنیده باشید و از آن مهمتر اینکه خودتان درستی آن را تجربه کرده باشید، یعنی کارهایی انجام دادهاید و نتایجی که مدنظرتان بوده است را به دست نیاوردهاید.
در این مقاله میخواهیم به این نکته بپردازیم که چهکاری انجام دهیم تا نتایج متفاوتی به دست آوریم تا گامبهگام در مسیر موفقیتمان پیش برویم و به اهدافمان نزدیک بشویم.
همانطور که اشاره شد باید رفتاری که درگذشته انجام میدادیم را تغییر بدهیم. برای اینکه این تغییر، مثبت باشد و به نتایج خوبی منجر شود، میتوانیم از مهارت پنج عنصر استفاده کنیم. مهارتی که با یادگیری آن و عمل کردن به هر پنج عنصر، میتوانیم نتایج متفاوتی را کسب کنیم.
عنصر اول: تصمیمگیری
یکی از عواملی که در شروع حرکت ما برای رسیدن به هدفی بسیار مهم است، تصمیمگیری است. تصمیمگیری از دو جنبهی تصمیم صحیح و تصمیم سریع بسیار مهم است؛ یعنی اینکه ما تصمیماتی بگیریم که هم صحیح باشند در جهت اهداف و منافع ما و هم اینکه بتوانیم این تصمیمات صحیح را در کوتاهترین زمان ممکن بگیریم.
برای این کار ما باید فهرستی از اهداف خودمان داشته باشیم یعنی اینکه بدانیم به چه اهدافی قرار است برسیم. با داشتن این فهرست زمانی که نیاز به گرفتن تصمیم جدیدی باشد بلافاصله میتوانیم این تصمیم را با اهدافمان بسنجیم و در کوتاهترین زمان تصمیمی صحیح بگیریم.
با این روش زمان زیادی برای تصمیمگیریهایمان تلف نمیکنیم و نگران هم نیستیم که این تصمیمات ممکن است ما را از اهدافمان دور کنند.
عنصر دوم: برنامهریزی
بعدازاینکه تصمیمگیری ما بهخوبی انجام شد، باید برای این تصمیمی که گرفتیم برنامهریزی انجام دهیم. برنامهریزی به ما نشان میدهد که دقیقاً برای رسیدن به اهدافمان چهکارهایی باید انجام دهیم و از آن مهمتر اینکه چهکارهایی را نباید انجام دهیم. با داشتن یک برنامهریزی منسجم میتوانیم ارزیابی کنیم که کجای مسیر موفقیت قرار داریم. از مهمترین نکاتی که یک برنامه عالی باید داشته باشد این است که منعطف باشد؛ یعنی اگر در طی مسیر نیاز به تغییری حس شد، بتوانیم بهراحتی برنامه را با نیاز جدید تطبیق بدهیم، موردی را حذف یا به برنامه اضافه کنیم.
عنصر سوم: سرعت عمل
معمولاً بعد از تصمیمگیری ما بهسرعت برای انجام کارها و رسیدن به اهداف برنامهریزی میکنیم اما بعد از برنامهریزی یک وقفه طولانی برای اقدام و دستبهکار شدن در ما ایجاد میشود که یکی از دلایل آن میتواند کمالگرایی ما باشد؛ یعنی اینکه منتظر میمانیم تا همهچیز بهترین شکل خود را داشته باشد و بعد دست به اقدام بزنیم. از راههای گرفتن نتایج متفاوت این است که ما سرعت عمل داشته باشیم و بهسرعت شروع به اقدام کنیم و کمالگرایی یا بهتر بگویم کامل گرایی خود را کنار بگذاریم.
عنصر چهارم: پشتکار
یکی از مهمترین عناصر برای گرفتن نتایج متفاوت، داشتن پشتکار است. شاید پشتکار در ذهن خیلی از ما معنی شفافی نداشته باشد یا فکر کنیم داشتن پشتکار بسیار سخت است. ولی باید بدانیم پشتکار داشتن کاری سخت و دور از توان ما نیست. پشتکار یعنی اینکه ما در طول مسیر دلسرد نشویم و اهدافمان را رها نکنیم. پشتکار یعنی اگر خیلی زود به موفقیت نرسیدیم یا از آن بدتر، شکست خوردیم به راهمان برای رسیدن به اهدافمان ادامه بدهیم. نیروی پشتکار یک نیروی درونی است که هرکس باید برای خود ایجاد کند. بعضیها با ایجاد انگیزه برای رسیدن به هدف، بعضی با تمرین، نیروی پشتکار را در خود تقویت میکنند. فقط باید به این موضوع فکر کنید که شما دنبال گرفتن نتایج متفاوت و رسیدن به اهدافتان هستید.
عنصر پنجم: بازنگری
آخرین عنصری که درگرفتن نتایج متفاوت وجود دارد، عنصر بازنگری است. بازنگری در اینکه ما کجای اهدافمان قرار داریم. آیا راهی که رفتهایم درست است؟ آیا نیاز به تغییراتی داریم؟ این همان نکتهای بود که در عنصر برنامهریزی به آن اشاره کردیم؛ یعنی اینکه اگر در بازنگری ما احساس کردیم که نیاز داریم تغییری در برنامهریزی داشته باشیم، برنامهای که طراحی کردهایم این قابلیت را داشته باشد.عنصر بازنگری مثل این میماند که ما از بالا و با یکفاصله به مسیری که طی کردیم نگاه کنیم. قطعاً با این دید خیلی بهتر متوجه خواهیم شد که اوضاع از چه قرار است.
در بازنگری ما از دیگران نیز میتوانیم کمک بگیریم. از کسانی که در جریان کارهای ما هستند و یا قابلیت این رادارند که کارها و اهداف ما را بررسی کنند و به ما بگویند که کجای کار هستیم، مانند یک مشاور یا کُچ حرفهای.
بهطورکلی برای گرفتن نتایج متفاوت ما باید رفتار متفاوتی داشته باشیم و برای داشتن رفتار متفاوت باید پنج عنصر تصمیمگیری، برنامهریزی، سرعت عمل، پشتکار، بازنگری را تقویت کنیم و این مهارت را بهخوبی یاد بگیریم.