به نام خداوند توانا
دوستان و همراهان همیشگی مسیرموفقیت امیدوارم تا این لحظه گامهای مؤثری در مسیر موفقیت زندگی خود برداشته باشید و باانرژی آماده پیمودن ادامه آن باشید؛
قصد دارم در این مقاله شما را با پنج مانع اساسی در پیمودن مسیرموفقیت آشنا کنم. موانعی که ممکن است در این مسیر پیش روی هر فردی قرار گیرد و او را از ادامه دلسرد و منصرف کند.
با شناسایی این موانع بهراحتی میتوانیم آنها را رفع و به موفقیت مطلوبمان برسیم.
حالا وقت زیاده!!!
مانع همیشگی و شاید یکی از اصلیترین موانع در برابر موفقیت ما اهمالکاری و بهاصطلاح خودمانی تنبلی است. طفره رفتن و به تعویق انداختن امور نوعی علامت مزمن دارد که معمولاً با این جملات توجیهکننده «تمام کردنش کاری ندارِ» و یا «نگران نباش، وقت برای انجامش زیاده»، همراه است و این افراد بعد از بیان این جملات، کارها و وظایف خود را از سر باز کرده و به تعویق میاندازند.
اگر وظیفهای در حد و اندازه قابلیتهایتان به شما محول گردد و آن را با جملات توجیهی که در بالا بیان شد، انجام ندهید، قطعاً شما یک اهمالکار حرفهای هستید و این زنگ خطری است برای شما که خواهان پیمودن مسیر موفقیت هستید و باید بهسرعت به دنبال رفع این مشکل باشید.
نکته مهم این است که اگر احساس میکنید برای انجام کاری زمان زیادی دارید و در انجام آن اهمالکاری میکنید، با نزدیک شدن وقـت موعود، مجبور میشوید برای اتمام آن کار عجله کنید و آن را بهسرعت انجام دهید ولی مطمئن باشید که نتیجه کار، آنطور که در ابتدا مدنظرتان بوده نخواهد شد و با ایدهآل شما فاصله خواهد داشت.
رفع مانع اهمالکاری برای افراد با تیپهای شخصیتی متفاوت، راهکارهای متفاوتی هم دارد که بهتفصیل دربسته آموزشی رفع اهمالکاری با کمک MBTI توضیح دادهشده است.
مته به خشخاش نگذارید!!!
شاید یکی از رایجترین موانع افراد موفق، وسواس در انجام کارها باشد. همانطور که اهمالکاری میتواند ما را از پیمودن سریع مسیر موفقیت دور کند، وسواس در انجام امور نیز، سرعت را بهشدت کاهش میدهد و بعد از مدتی تبدیل به یک عادت ناپسند میشود بطوریکه افراد مبتلا، کارها را بارها و بارها بررسی میکنند و میخواهند که همه فعالیتها را بهشخصه خودشان انجام دهند و از برونسپاری و دگرسپاری، هراسان هستند که قطعاً این رفتار انرژی بسیاری از فرد تلف میکند.
یکی از خصوصیت افراد موفق، تمرکز بر افکار و اهداف بزرگ است، حالآنکه فرد درگیر وسواس کاری، بهشدت به جزئیات و مسائل پیشپاافتاده اهمیت میدهد و خود را متعهد به انجام کارهای جزئی و کوچک مینمایند و از داشتن توانایی بزرگ اندیشیدن بازمیماند.
وقت گذاشتن بیشازحد برای کارهای جزئی بسیار زیانبار است، زیرا رفتهرفته فکر و ذهن شخص فقط به این قبیل کارها محدود میگردد و هرگز به اهداف والای خود در مسیر موفقیت نمیرسد.
افرادی که دچار اینگونه وسواس در کار میشوند، افرادی سختکوش هستند که انرژی و عزم و اراده خود را درراه مفیدی بکار نمیبرند.
تنها راه عبور از این مانع، داشتن برنامهریزی به همراه مدیریت مستمر زمان است که با در نظر گرفتن مدیریت زمان در برنامهریزی، قالب آن برنامه به شکل برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و طولانیمدت طراحی میگردد.
از موفقیت میترسم!!!
ترس از موفقیت باورنکردنیترین مانع در مسیر رسیدن به موفقیت است؛ زیرا اگر باکسی که دچار این مانع است صحبت کنید، او بهراحتی این مشکل را نمیپذیرد و استدلالش این است که «من اگر از موفقیت میترسم پس چرا سعی دارم در این مسیر حرکت کنم و موفق شوم؟» این در حالی است که او اطلاع از این موضوع ندارد که ترس از موفقیت در ناخودآگاه افراد شکل میگیرد و نماد بیرونی و خودآگاه آن به شکل دیگری بروز پیدا میکند.
عبور از مسیر مخوف و ناآشنا برای رسیدن به موفقیت همچنین ترس از آینده و خطرات و بحرانهایی که ممکن است در آینده گریبان گیر او شود، همه و همه باعث ایجاد ترس از موفقیت در ناخودآگاه میشوند.
اگر فرصت ترقی و پیشرفت در کار و زندگی وجود داشته باشد مثلاً گرفتن ترفیع در کار، به دلیل نامعلوم بودن آینده و ترس از روزهای پیش رو، اینگونه افراد از این موفقیت صرفنظر میکنند و این رفتار فقط یک دلیل دارد، ترس از موفقیت.
تشخیص این مانع از بقیه موانع آسانتر است و درمان آن به این شکل است که فرد مبتلا باید گامبهگام در مسیر موفقیت حرکت کند و هرز گاهی پس از هر موفقیت کوچک در هر گام پشت سر گذاشتهشده، نگاهی به آینده داشته باشد. این روش باکمی صبر و شکیبایی بهخوبی میتواند ترس از موفقیت را در افراد به حداقل برساند.
همراهان من!!!
در مسیرموفقیت گاهی در نقطهای قرار میگیرید که احساس خوبی نسبت به خود و موفقیتتان دارید و با تمام وجود دلتان میخواهد که اطرافیان شما، کسانی که برایتان اهمیت دارند نیز این پیشرفت و موفقیت را ببینند اما ممکن است برخی از اطرافیان متوجه پـتـانـسیـل موفقیت و پیشرفتهای شما نشوند و این موضوع باعث شود تأثیرات منفی در راه رسیدن بـه موفـقیـت داشته باشد و راه را برایتان سخت و دشوار کند.
ناامیدی، دلسردی و تضعیف روحیه از اثرات این نادیده گرفته شدن است، اما باید به یاد داشته باشید که دیگران را مقصر ندانید. این شما هستید که چنین همراهانی را برای خود برگزیدهاید.
اگر مایل به ادامه اینگونه روابط هستید باید کاری کنید تا همراهانتان با ایدهها و خطمشی شما همراه شوند و اگر آنها کماکان شمارا دستکم میگیرند بهتر است در ادامه این رابطه تجدیدنظر نمایید.
بزرگترین عامل!!!
این موضوع حائز اهمیت است که موفقیت برای هرکس و در هر شرایط معنی خاصی دارد. پس به یاد داشته باشید که بزرگترین مانع دستیابی به موفقیت، مقایسه خود با دیگری است.
استفاده از تجربیات دیگران و بهرهمندی از راهنمایی آنها کمک بزرگی است؛ اما باید مراقب باشیم که در حین استفاده از کمک دیگران دچار مقایسه خود با افراد مختلف نشویم. چون این موضوع میتواند به ما در طی مسیر موفقیت، آسیب جدی بزند و ما ناخواسته درگیر این جریان بشویم.
امیدوارم با شناخت بهتر این موانع، بتوانیم در لحظه برخورد با آنها بهترین تصمیم را گرفته و بهراحتی این موانع را مرتفع سازیم و مسیر موفقیت را ادامه دهیم.
کیارش کاظمی
مدرس، مشاور، کُچ (مربی)