همراهان عزیز گروه مسیرموفقیت؛
در مقاله قبلی، به نکاتی در مورد مهارت قاطعیت و (نَه) گفتن اشاره کردیم. اگر آن را مطالعه نکردهاید، پیشنهاد میکنیم ابتدا آن را مطالعه نموده و در ادامه با ما همراه باشید.
در این مقاله ادامه راهکارها و نکات مهارت قاطعیت و (نَه) گفتن را بیان میکنیم و در پایان آن به نکاتی در مورد بیان تقاضای خودمان اشاره میکنیم.
– هرگز نگذاریم که دوستان و اطرافیان ما، رفتارها، عقاید و ارزشهای خود را به ما تحمیل کنند، بهجای آن این فرصت را به آنها بدهیم تا با طرز فکر ما و عقاید و احساساتمان آشنا شوند و بدانند که ما چه میخواهیم.
– هر فردی این حق را دارد که عقیدهی خود را عوض کند و به تقاضایی که در ابتدا پاسخ مثبت داده است، حالا پاسخ منفی بدهد، یادمان باشد که ما نیز این حق راداریم.
– اگر لازم شد در مقابل خواسته دیگران بارها امتناع و مخالفت خود را تکرار نماییم، نیازی نیست در هر بار مخالفت، توضیحات جدیدی نیز بدهیم، فقط کلمه معجزهآسای «نه» را تکرار میکنیم و دلایل اولیه خود را بازگو مینماییم.
– بهجای اینکه با استفاده از کلمهی «تو» و «شما» طرف مقابلمان را سرزنش کرده و انگشت اتمامحجت به سویش بگیریم، میتوانیم برای نشان دادن احساس عصبانیت و ناراحتی خود از ضمیر «من» و «ما» استفاده کنیم؛ مثلاً بگوییم: «من خیلی ناراحت میشوم وقتی به نظرم توجه نمیکنید» تا اینکه بیان کنیم «شما خیلی بیخیال و بیتوجه هستید و برای نظرات دیگران هیچ ارزشی قائل نیستید.»
– بهترین کار پس از اصرار طرف مقابل بر خواسته خود پس از هر بار «نه» گفتن ما، عوض کردن موضوع بحث، سکوت، قطع مکالمه و یا ترک محل است.
– اگر حاضر به قبول پیشنهاد فرد مقابل با شرایط خود هستیم، ابتدا بیان کنیم که با شرایط اولیه موافق نیستیم و در ادامه شرایط جدیدی را که بر طبق آن حاضر به پذیرفتن پیشنهاد هستیم را بیان نماییم؛ بهطور مثال بگوییم «من نمیتوانم تمامروز جمعه را به تو کمک کنم، اما میتوانم عصر جمعه به مدت دو ساعت این کار را انجام دهم».
– زبان بدن و نوع لحن بیان ما در هنگام ارتباط ما با دیگران، کمک بسیاری در متقاعدسازی افراد و درک صحیح نظرات ما توسط سایرین مینماید، مثلاً صدای ضعیف و نگاه غیرمستقیم و نامطمئن حالت تردید و انفعال دارد و دادوفریاد و سینه سپر شده، نشانهی بیادبی و زیر پا گذاشتن حقوق دیگران است.
– در هنگام ارتباط با دیگران، در یکفاصلهی مناسب و راحت از طرف مقابل بایستیم یا بنشینیم و هنگام بیان نظرات خود از ارتباط چشمی مناسب استفاده نماییم «البته باید به عرف و شرایط صحبت با افراد مختلف توجه ویژه داشته باشیم».
اما نکاتی در مورد بیان تقاضای خودمان؛
– در بیان تقاضا برای بار اول اگر طرف مقابل پاسخ منفی به ما داد، خیلی زود از خواستهی خود منصرف نشویم و مجدد آن را با توضیحات بیشتر و شفافتر بیان نماییم.
– در بیان مجدد بهتر است به زوایای دیگر خواسته خود که بیاننشده است یا پنهان مانده است بپردازیم و از تکرار جملات گفتهشده اجتناب نماییم.
– از حالات بدن خود میتوانیم برای تأکید بر آنچه گفتهایم استفاده کنیم.
– از طرف مقابل بخواهیم به نقطه نظرات ما گوش دهد و ما هم خیلی صریح، احساسات و درخواستمان را مطرح نماییم.
و در آخر اینکه به یاد داشته باشیم …
– هر فردی این حق را دارد که نظرات و خواستههای دیگران را نپذیرد و آنها را رد نماید، همانطور که این حق برای ما نیز محفوظ است.